Врзино Коло

пруга, железничка, запуштена - северо-истоћна србија, лезто, предвече, 2013. (Фото Заветине)

пруга, железничка, запуштена – северо-истоћна србија, лезто, предвече, 2013. (Фото Заветине)

Врзиним колом се ступа у везу са демонима да би се против њих на њихов начин борило. Борба против зла гдје се клином избија клин. Данашњи смисао појма врзино коло означава збрку, метеж, зачаран круг. Симболизује и подразумијева нешто тајновито, тешко рјешиво, неповратно запетљано, и ушта се и не ваља уплитати.

Године 1908. Била је велика суша у источној Србији, код Великог Извора у Црној Реци. Сељани су вјеровали да облаци не могу да се формирају- састану и дају кушу, јер змај долази у село и води љубав са неким удовицама и удатим женама. Зато мушкарци тог села одлуче да истјерају змаја. Ноћу измешу 21. и 22. јула састану се на сеоском гробљу и наложе велику ватру. Једног су између себе изабрали за цара. Он се свукао а за њим и сви остали мушкарци и почели су да играју врзино коло. Ига је трајала све док се играчи нису уморили и изнемогли попадали по земљи, а управо толико колико је требало да се зли духови поплаше.

За време игре нису говорили већ су се споразумјевали мумлањем и мимиком. Када је завршено играње врзиног кола, цар је снажно замумлао. То је била заповјест, да се сви играчи, сем тројице који су остали са царем, крену у село да истјерају змаја дижући велику буку. „Са собом су носили звонца, меденице, клепетуше, старе канте, тестије, ватраље, тојаге, буџе“ којима се могла подићи велика бука. У одређеном дијелу села су се разишли и почели гоњење змаја у правцу гробља. На гробљу су се поново сакупили око ватре и свога цара. Поново су одиграли врзино коло и тако је завршено гоњење змаја.

Извор: Википедиа : https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%92%D1%80%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%BE_%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE

пејсаж северо-источне србије, лето 2013 (фотодокументација Заветина)

пејсаж северо-источне србије, лето 2013 (фотодокументација Заветина)

ЛеЗ 0006315  

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s