„Doviđenja, ljudi, vidimo se u nekom drugom filmu…“ / Boris Tadić

BORIS TADIĆ, PONOVLJENA REČENICA IZ 2012: „Doviđenja, ljudi, vidimo se u nekom drugom filmu…“

Tadić izlazi na izbore

Tadić je u emisiji „Stav Srbije“ na televizija Prva 2. februara rekao da će na te izbore izaći, pre svega, sa ljudima iz Demokratske stranke koji su prethodnih osam godina podržavali njegovu politiku i građanima koji su za tu politiku glasali.

On je objasnio da je tek počeo razgovore sa potencijalnim koalicionim partnerima, ne želeći da pominje njihova imena, ali je napomenuo da ga je zvao i Mlađan Dinkić.

Prema njegovim rečima, vlast nema odgovore na izazove vremena u narednih pet godina, mada odlično medijski i marketinški upravlja procesima borbe protiv korupcije, ali bez rezultata.

Ne pravim sada stranku, jer za to nema vremena, rekao je Tadić, ali je najavio da će to učiniti posle izbora, dok sada razgovara sa potencijalnim koalicionim partnerima, među kojima nije Čedomir Jovanović…

=========================================================

Reagovanje DS

Posle Borisa Tadića Demokratsku stranku su napustili potpredsednik Miodrag Rakić, poslanik u Skupštini Srbije Aleksandar Senić, profesor doktor Đorđe Bajec i sekretar Predsedništva Marko Đurišić. Nekoliko dana kasnije, iz Demokratske stranke istupili su potpredsednik Izvršnog odbora Vladimir Jovanović, i Sanja Starčević, Zdravko Stanković, Dragiša Vlahović, Nikola Dimitrijević, Bratislav Živadinović i Dragan Petković članovi Izvršnog odbora.

Na odlazak Borisa Tadića i još nekoliko funkcionera Demokratska stranka je 31. januara reagovala saopštenjem pod naslovom Demokratska stranka je jedina alternativa jednoumlju

Demokratska stranka jasno je definisala svoju poziciju — da se neće povlačiti pred atmosferom straha. Svojom odlukom da izađu iz stranke, pojedini funkcioneri pokazali su da su izabrali drugačiji put.

Demokratsku stranku 24 godine borbe za demokratiju obavezuju da bude i ostane jasna brana jednoumlju i autokratiji, a vreme pred nama zahteva odgovore i hrabrost da od vrednosti i ciljeva oko kojih smo se okupili nikada ne odustanemo.

Izvor: Demokratska stranka je jedina alternativa jednoumljuSaopštenje Demokratske stranke, 31. januara 2014.

================================================================================

Tadić je naglasio da je jedan od najvećih problema sa kojima se suočavao tokom osam godina kao predsednik stranke, bio teret i teško breme afera i pogrešnih privatizacija upravo iz vremena Živkovićeve vlade.

„Gubili smo snagu za politički proces i poverenje građana upravo zbog tih afera, a iz tih godina poznate su sintagme o žutim lopovima i korupcionaškoj stranci. Nisam u tome imao udela, ali sam plaćao ličnu i političku cenu“, naglasio je Tadić.

Bivši predsednik DS-a ponovio je da danas novo rukovodstvo DS-a želi na izbore upravo s tim ljudima, sa onima koji su DS vodili ka izbornom cenzusu, što je sprečeno 2003. godine.

Tadić je rekao i da ne želi da bude deo stranke koja ispred politike stavlja lične interese i da neće prihvatiti „biznis orijentaciju i politiku ličnog bogaćenja“.

„Nosio sam taj teret, ali ne postoji nijedan razlog da ga ponovo preuzimam na sebe. Neću da preuzimam bilo kakvu odgovornost za malverzacije, kontakte sa tajkunima, koji su karakterisali DS u to vreme. Neću da budem član organizacije za koju možemo očekivati da će se, posle Živkovića, u njeno delovanje aktivno uključiti Cane Subotić ili možda Beba Popović „, rekao je Tadić.

On je u vestima B92 rekao i da sa takvom politikom nikada nije imao kontakt, već da se borio da DS dominantno učestvuje u reformama i modernizaciji Srbije, a ne da „bude umešana u sumnjive poslove“.

„DS sada pregovara sa onima koji su nas nazivali mafijašima, upravo u vremenu kada smo mi vodili najveću borbu protiv organizovanog kriminala, kada smo zaplenili imovinu međunarodne mafije od skoro 400 miliona evra, kada smo imali osuđene članove međunarodnih gangova, kada smo prvi put uspostavljali pravni poredak u Srbiji u tom kontekstu, za šta smo dobili i pohvale od međunarodne zajednice“, rekao je Tadić i istakao da DS pregovara sa ljudima koju su sve vreme „ometali njeno delovanje“….

==========================================================================

DESET GODINA RANIJE (VREME | BR 686 | 26. FEBRUAR 2004.) – IZBORNA SKUPŠTINA DS-A

Svi Tadićevi ljudi

Ubedljivom većinom glasova Boris Tadić izabran je za trećeg predsednika DS-a, dok, uprkos ovacijama, Čedomir Jovanović nije prošao na izborima za potpredsednika – čime su ispunjeni uslovi za ulazak DS-a u rekonstruisanu, mada još neformiranu Koštuničinu vladu

Bila je to prava poslastica za političke cinike: Skupština Demokratske stranke u nedelju je ispunila želju svojih najuspešnijih otpadnika, Vojislava Koštunice i Miroljuba Labusa, izabravši, više nego ubedljivom većinom glasova, Borisa Tadića za svog trećeg predsednika.

Cela stvar mogla se, međutim, gledati i iz sasvim drugačijeg ugla: nakon onoliko lutanja, cepanja i unutrašnjih sukoba, ubistva harizmatičnog lidera, neviđene medijske i političke harange izazvane ne baš uvek dokazanim aferama njenih članova i prijatelja, ali i frustracijama političke konkurencije, najstarija demokratska stranka u Srbiji pokazala je zavidnu vitalnost „raskritikovanjem“ na skupu otvorenom za javnost i izborom novog rukovodstva, koje se završilo javnim grljenjem poraženih i pobednika.

Prisutni u sali Centra Sava mogli su da primete i jedan očigledan paradoks, prilično zakamufliran u izveštajima većine medija – opet po želji Koštunice i Labusa, Čedomir Jovanović nije izabran za potpredsednika stranke, uprkos snažnim ovacijama koje su pratile svaki njegov prilazak mikrofonu, stvarajući utisak o njegovim znatno većim izbornim šansama od šansi ijednog od devet preostalih kandidata za četiri potpredsednička mesta. …………

_______________Izvor(i): videti više: http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1170109#Tadi%C4%87izlazi

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s