Sukob zbog pozivnica

SADA već višemesečni i nepremostivi raskol između Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije i Ministarstva kulture dobio je novi prilog. Ovoga puta predmet oštrog sporenja je ne(pozivanje) članova UO na obeležavanje Dana sećanja na Kosančićevom vencu, na zgarištu nekadašnje biblioteke koja je do temelja uništena u nemačkom bombardovanju 6. aprila 1941. godine.

Iz Nacionalne biblioteke u ponedeljak je stiglo pismo u kom se navodi:

– Narodna biblioteka Srbije sa žaljenjem saopštava da nisu tačne izjave predsednika UO NBS g. Gojka Tešića i člana UO NBS g. Miladina Ševarlića, koji su saopštili da nisu pozvani na manifestaciju koja je 6. aprila, održana na Kosančićevom vencu. NBS, potpuno svesna značaja obeležavanja 6. aprila, dana kada se sećamo hiljada poginulih Beograđana i potpunog uništenja zdanja NBS u Drugom svetskom ratu ne može da dozvoli da na tako važan događaj padne senka jedne neistine, ma čime motivisane.

U pismu se dalje ističe da je kao i prethodnih, i ove godine NBS pozvala državne zvaničnike, pisce, članove diplomatskog kora i građane da okupljanjem na Kosančićevom vencu obeleže Dan stradanja NBS. Zvanični pozivi, po već ustaljenoj praksi, poslati su elektronskom obliku.

– Izražavajući protest što su u g. Tešić i g. Ševarlić pokušali da obmanu javnost, NBS izražava zahvalnost svim zvaničnicima, ambasadorima, književnicima, predstavnicima medija i građanima koji su doprineli obeležavanju Dana stradanja.

Kao dokaz iz NBS su poslali pozive koji su upućeni na mejl adrese Tešića i Ševarlića, kao i još dvojice članova UO, uglednog pisca Radovana Belog Markovića i Sime Potkonjaka, magistra bibliotekarstva, savetnika u Ministarstvu prosvete i pisca. I Beli Marković, koji je, inače na bolničkom lečenju, i Potkonjak, međutim, kažu da – poziva nije bilo. U pismu pod naslovom „Šta se ovo dešava!?“, upućenog u ponedeljak našoj redakciji, Potkonjak navodi:

– Pod moralnom i svakom drugom odgovornošću izjavljujem da, kao član UO NBS nisam dobio poziv za Dan spaljene knjige. Mediji su zabeležili, a to se i u TV prilogu vidi, da je šačica ljudi došla da obeleži ovaj značajan jubilej, sa neosnovanom govorancijom o izgradnji nove biblioteke na lokalitetu pod zaštitom spomenika kulture i nejasnim vlasništvom lokaliteta, na kom ne postoji nikakva fizička mogućnost da se izgradi preko potrebna biblioteka za buduće vreme jer je prostor postojeće NBS prepun – sa oko šest miliona bibliotečkih jedinica.

Odgovarajući na pismo iz Narodne biblioteke, Miladin Ševarlić, dramski pisac, za naš list kaže:

-Nastavlja se sramno diskreditovanje UO Narodne biblioteke Srbije. Veoma uvaženi gospodin Dejan Ristić (bivši v. d. NBS i sadašnji državni sekretar za kulturu u ostavci) mora da se služi neistinama, budući, da trenutno, nema pri ruci boljeg sredstva za pravedni obračun sa onima koji su se drznuli da ometaju njegove privatne ciljeve. Razumem gospodina Ristića i žalim što nema jačih i opipljivih argumenata u svojoj pravednoj borbi za sebe. Očekujući, sa nadom, čas kada će se u rukama g. Ristića naći tvrđe birokratsko oružje, upućujem mu tople želje za što duži opstanak u Ministarstvu, kako bi mogao, i dalje, da radi na uzdizanju posrnule srpske kulture.

ODBRANA LAŽI

U REAGOVANjU na demantije koji su stigli iz NBS, Gojko Tešić, književni istoričar i univerzitetski profesor, za „Novosti“ kaže:

– „Majstor“, bez lika i dela, skrivena „moćna figura“ nesmetano obavlja svoj groteskni posao, odbrane sopstvenih laži. Sad bi da uveri javnost, preko svojih nepotpisanih podanika, da sam dobio poziv koji mi, naravno, nisu smeli ni poslati. Dakle, i dalje misle da je njihova dirigovana laž istina. Da je sve dobro orkestrirano – dodaću još jedan podatak za javnost: kao predsednik UO NBS nisam dobio nikakav poziv ni za Dan biblioteke 28. februara. Upuštati se u dalju raspravu s poslušnicima „koji odgovorno i savesno obavljaju svoj posao“, dok glavni akteri „mudro“ ćute je besmisleno.

Sukob zbog pozivnica | Kultura | Novosti.rs.

Постави коментар