Витез, чувар манастира Грачанице , Милић од Мачве

Ту сам на планети, али неухватљив. Појавићу се опет кроз два века, поручивао је уметник чије ће слике вечерас бити представљене у галерији „Хексалаб”

„Посвета праху Леонида Шејке”

Поводом обележавања 80 година од рођења сликара Милића Станковића (1934–2000) познатијег као Милић од Мачве, изложбу његових дела отвориће вечерас у 19.30 часова Никола Кусовац у галерији „Хексалаб” (Његошева 5) у Београду.

Овом приликом биће представљено више од 30 Милићевих слика које више од две деценије нису излагане у престоници, а чине срж уметниковог опуса од неколико хиљада радова.

„Посвета праху Леонида Шејке”, „Инвазија”, „Последице митског праузрока”, „Зигурат универзалис”, „Атоски вртови” су прилика да се да још једна оцена делима овог сликара поетске фантастике, како се наводи у саопштењу галерије.

Аутор текста у каталогу је Дејан Ђорић, а пројекат је реализован у сарадњи породице уметника и Завода за лабораторијску дијагностику ,,Хексалаб”.

О томе ко је био Милић од Мачве говоре његове слике,  потом аутобиографско дело „Повесница Милића од Мачве” у три књиге, више збирки поезије, бројни текстови које је написао као полемичар националистичког опредељења.

У време рата деведесетих година у некадашњој Југославији боравио је у кризним подручјима. Иступао је у јавности као заступник српске аутохтонистичке школе која сматра да су Срби, Словени и Индоевропљани аутохтони на Балкану од праисторије. Његово сликарство било је, како кажу критичари, усмерено ка реанимацији националних митова.

Градом је шетао са великим плаштом, набораном беретком и владичанским штапом, приређивао је хепенинге, бројне изложбе у земљи и свету.

Његова велика ретроспектива „Од Лепенског вира до српске веданте” имала је тродневно отварање у Народном музеју у Београду (1991), а била је прва такве врсте коју је ова установа приредила живом уметнику. Трајала је три месеца и обухватила 605 Милићевих дела, а сликар је тада на отварању, одевен на препознатљив начин, о себи рекао:

„Ја сам онај српски и варварски геније Милић од Мачве! Костур Радованов, унук Пантелијин и потомак свих осталих мачванских, црногорских и личанских предака. По оцу Радовану из Паштровића, а по мајци Десанки са Зрмање. Онај који повремено устаје из гроба и пркоси математици! Родоначелник србијанских вампира крајпуташа. Сликар неба и земље. Милић Ледени! Хелиоцентрични! Први витез од Мачве!”

А у витеза, чувара манастира Грачанице промовисао га је и тадашњи патријарх српски господин Герман на Видовдан 1989. године.

„Ту сам на планети, али неухватљив. Појавићу се опет кроз два века…”, поручио је Милић од Мачве.
Рођен у Белотићу 1934. Академију ликовних уметности је завршио 1959, а годину дана раније приредио је прву самосталну изложбу.

Припадао је уметничкој групи Медиала. Његовим сликарским почецима, како су истицали критичари, припадају његова најбоља остварења, када је настао и чувени циклус „Бабини укови”, а сликом „Енформелисти, појешћу вас за доручак” најавио је бескомпромисност свог деловања.
Милић од Мачве сахрањен је у Алеји великана.

Никола Кусовац наглашава да без обзира на очите мане и оправдане приговоре Милић од Мачве остаје у српском сликарству друге половине 20. века личност чија се дела и утицаји неће моћи оспорити.

Биљана Лијескић
објављено: у Политици 22/10/2014
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s